attentie

Attentie attentie, de mooie herinneringen beginnen nu.

Door de theaterzaal klinkt mijn tekstje in vier talen: Nederlands, Engels, Frans en Arabisch. In het publiek ouders, oma’s, opa’s, broertjes, zusjes. Uit Nederland, uit Syrië, uit Iran, uit Algerije. Er trekt een glimlach door de zaal. Op het toneel verschijnen kinderen in soorten en maten. Verlegen, uitbundig, blond, groot, donker, klein. Een jongetje hangt de clown uit, een meisje trekt haar jurkje recht.
Samen zijn ze kinderen, kinderen die toneelspelen in een theater in Nederland. Samen maken ze kleine scenes over geluk. Over blij zijn. Of worden. Over voelen wat je hebt of het liefst wilt hebben. Waar je bent of zo graag zou zijn. Over ontdekken wat een ander nodig heeft. En wat jij zelf verlangt. ‘Mag ik een iPhone6?’ vraagt een meisje poeslief door de microfoon. Vlak daarna een ander kind: ‘Geen oorlog meer’. Naast elkaar bestaat het, even veel waard en allemaal waar.

Bijna zonder woorden maken deze kinderen herinneringen. Ontroerende. Waardevolle. Mooie. Ze geven ze mee aan iedereen die erbij mocht zijn.

Jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt maakte i.s.m. Parktheater en Fontys een voorstelling over geluk, met kinderen uit het AZC in Eindhoven en Eindhovense kinderen. Drie zaterdagen repeteerden ze. Met handen en voeten, tekeningen, muziek en beelden communiceerden ze met elkaar. Mijn dochter van 11 deed mee en leerde weer een nieuw stukje van de wereld kennen. Na de eerste repetitie zei ze: ‘Met Sara, een meisje uit Algerije, had ik meteen een klik. Ze is 9 en spreekt al een beetje Nederlands. Ze vroeg of we nu vriendinnen zijn. Ik vind van wel.’

 

 

Over Merel Morre

Met mijn ogen dicht ik alles heel.

3 Reacties op “attentie

  1. in een theater zaal gebeuren mooi dingen en vooral het samen doen blijft daarin super. Dank voor je verhaal.

  2. Henk van Telgen

    Fijn dat het zo mag wezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: