een gedachte over gedichten

“Gedichten zijn nodeloos vaag. Je zou het toch allemaal veel directer en preciezer kunnen zeggen?” – quote van zomaar iemand

Volgens mij is poëzie júist direct. En precies. Doordat een gedicht ruimte laat. Voor interpretatie en verbeelding. En daarmee raakt het -heel precies en gericht- de lezer waar hij of zij geraakt kan worden. Moet worden.

En met dezelfde precisie schrijft de dichter, afwegend wat verteld moet en wat niet. Wat spreekt en wat onuitgesproken moet zijn. Om te spreken.

 

Over Merel Morre

Met mijn ogen dicht ik alles heel.

5 Reacties op “een gedachte over gedichten

 1. Fennie

  Mee eens, Merel.
  Nodeloze kritiek zonder fundering.

 2. Diest

  Ik probeer het te begrijpen, maar lukt mij niet. Help!

 3. the Raven …Edgar Allan Poe …..!!!

 4. Ronald de Jong

  Ik proef een discussie die gevoerd wordt in alle vormen van kunst. Je kan iets heel minutieus en precies weergeven zoals een foto dat doet en dus weinig of niets aan de verbeelding over laten, of je kan juist ruimte geven voor de eigen interpretatie van de kijker/lezer. In het eerste geval verzandt kunst al snel in het zoeken naar perfecte ambachtelijkheid ten koste van creativiteit. Slechts de heel groten paren perfecte ambachtelijkheid aan creativiteit (denk bij de schilderkunst aan een Dali). Creativiteit kan je eigen interpretatie in gang zetten en je daardoor raken – positief of negatief – en dat is waar kunst om gaat. De quote geeft juist aan dat het hier om kunst gaat.

 5. Soms is een gedicht met opzet een beetje mysterieus toch? Het zet de lezer aan het denken. Iets wat door je eigen hoofd moet gaan land veel dieper. Lekker ingepakt aanbieden dus, die gedichten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: