Geschreven voor mijn kinderen. Toen.

Begin 2012 moest ik mijn kinderen vertellen dat ik een periode van 3 maanden niet thuis zou zijn. Om het hen uit te leggen, schreef ik een verhaal over Tom en zijn moeder.
(Dit verhaal is niet 100% autobiografisch. Ik heb twéé kinderen en geen van hen heet Tom. Ik ben geen alleenstaande moeder; mijn kinderen bleven gewoon thuis met hun vader, mijn man. En ik knipoog maar matig. Dat van die kieteldood klopt dan weer wel. En veel van de rest ook.) 


Tom en zijn mama
Tom is zeven jaar. Hij houdt van voetballen, van boterhammen met veel chocopasta én van verkleden. En het liefst doet ‘ie dat allemaal tegelijk. Voetballen als piraat, met een boterham in zijn hand. Ha!
Tom woont samen met zijn moeder in een huis. Hij heeft geen broertjes of zusjes, maar toch vervelen ze zich bijna nooit. Tom en zijn moeder bouwen soms hutten, midden in de kamer. Daar drinken ze samen nepthee. Of ze gaan naar het bos en komen thuis met zakken vol takjes, eikels en kastanjes. En het allerleukste: mama is kampioen kieteldood geven!
Maar de moeder van Tom is ook druk. Ze werkt veel, houdt van sporten en heeft vriendinnen met wie ze afspreekt. Soms is ze zo druk, dat ze even geen tijd heeft voor Tom. Of geen geduld. Dat merkt Tom goed. Ze wordt dan snel boos of hoort het niet als hij iets tegen haar zegt. Ook al zegt hij het wel 10 keer! Dat is niet leuk, het maakt hem ook boos als mama zo doet.
Soms huilt mama. Tom schrikt daar een beetje van. Zijn moeder legt dan uit dat ze zich niet zo blij voelt. Zomaar. Tom is ook niet altijd blij. Als iemand onaardig doet tegen hem op het schoolplein bijvoorbeeld. Of als iets steeds maar niet lukt. Dan voelt hij zich soms ook verdrietig. Of bozig. Alles voelt dan maar stom. Gelukkig gaat dat altijd vlug weer over.
Maar bij de mama van Tom is dat gevoel er zomaar. Zij heeft geen ruzie met iemand op het schoolplein gehad. Of een knutselwerkje dat alsmaar niet lukt. De mama van Tom voelt zich niet blij, terwijl alles eigenlijk goed is. Tom vindt dat gek. En zijn moeder zelf ook. Vind jij dat ook gek, zomaar verdrietig om niets?


Hutjemutje
Het is zaterdag. Mama en Tom hebben met alle stoelen en dekens de allergrootste hut gebouwd die er maar bestaat. Met een koekje en thee kruipen ze erin. Ze moeten heel stil zitten, want het is er krap en vol! Als je je billen een stukje verschuift, valt er meteen een stoel om. Voorzichtig nippen Tom en mama van hun thee. Mama fluistert er zelfs van.
“Het is wel héél hutjemutje in onze hut, hè…?”
“Hutjewátje?”, vraagt Tom.
Mama lacht.
“Hutjemutje. Als het zó vol is, dat het gezellig druk is, maar ook wel erg dicht op elkaar allemaal. Dat noem je zo. Hutjemutje.
Tom buigt voorover naar de koektrommel. Per ongeluk leunt hij tegen de stoel die de deur was. De hut stort in. Mama en Tom liggen tussen de stoelen, onder een boel dekens. Wat een puinhoop is het nu. “Hutjemutje? Hutjeprútje! Zul je bedoelen, mama!” En dan moeten ze hard lachen, in hun pikdonkere rommelhut.


Praten aan tafel
Na de middagboterham moet Tom nog even aan tafel blijven zitten. Mama wil iets vertellen. Ze kijkt serieus. Maar ze knipoogt ook even naar hem. Dat kan ze. Tom oefent het vaak, maar het lukt nog niet goed. Mama vertelt.
“Tom, ik voel me soms zomaar verdrietig. Of zomaar moe. Of zomaar niet blij. Dat heb je weleens gemerkt. Dan huil ik ineens. Of heb ik helemaal geen geduld voor helemaal niets. Weet je wat ik bedoel, hoe ik dan doe soms?”
Tom knikt.
“Ik wil dat graag veranderen en ervoor zorgen dat ik wél helemaal blij word. Want ik weet hoe fijn alles eigenlijk is. Met jou, met opa en oma, met alle leuke mensen om ons heen en de fijne dingen die we doen. Van binnen is dat er altijd, dat blije gevoel over al dat fijns. Maar soms is het te druk in m’n hoofd en m’n hart. Dan is er te veel en komt al die drukte zo –hop- bovenop dat blije gevoel terecht. Een berg werk, een berg was, een berg dingen die moeten en een berg zomaar-somber-gevoel. En dan kan ik dat blije gevoel helemaal niet meer vinden, omdat er zoveel andere dingen bovenop gekomen zijn.”
Tom knikt. En hij denkt na.
“Heet dat ook hutjemutje? Maar dan in je hoofd?”
“Ja! Dat is het precies! En soms wordt het… ehm, hoe zei je dat ook alweer, niet hutjemutje, maar…?”
“Hutjeprutje!”
“Precies. Hutjeprutje in mijn hoofd.”


Een lange logeerpartij
Dan vertelt mama verder.
“Ik wil dat blije gevoel zoeken en zorgen dat er geen zomaar-somber-berg meer bovenop kan komen. Dat ga ik doen, met mensen die me gaan helpen.”
“Wie dan?”, vraagt Tom.
“Mensen die mij kunnen leren hoe je het beste blij wordt. Dat is hun werk. Het zijn een soort ‘blijhelpers’. Er zijn bakkers, juffen, schrijvers, milieutechnologen en er zijn blijhelpers.”
Tom zegt het na. Het klinkt gek. Blijhelpers.
“Ik zal hard moeten oefenen om niet meer zomaar-somber te zijn. Daarom moet ik een tijd ergens anders wonen. In een huis samen met andere grote mensen die willen oefenen. En omdat ik een tijdje niet thuis woon, zul jij die tijd bij opa en oma wonen.”
Tom kijkt mama aan.
“Dus ik ga logeren?”
“Ja. Maar niet zomaar een nachtje. Het duurt best een tijd, het wordt een lange logeerpartij van drie maanden. Dat zijn dertien weken. En daarna ben ik er weer om voor je te zorgen. Hier thuis. Samen.”
Mama is even stil. Tom ook.
“Best een verandering, hè?”, zegt mama.
Tom knikt.
“Krijg ik dan een eigen kamer bij opa en oma?”
“Jazeker. De logeerkamer wordt voor jou. Je mag met opa samen de kamer inrichten. En ik wil ook wel graag meehelpen!”
“Mag ik dan ook mijn posters ophangen? En mijn knuffels mee? En mijn bed?”
“Allemaal. We maken een fijne kamer voor je. Zodat het eventjes je huis is.”
Tom straalt ineens. “Mam, dan ga ik elke dag de vogels van opa voeren!”
Mama lacht. “Zo te horen maak jij er best een feest van!”
Dan kijkt ze zogenaamd streng: “Maar denk erom! Als ik klaar ben met oefenen, neem ik je mooi weer mee naar ons eigen huis, hoor. Na drie maanden gaan wij hier lekker samen een feestje bouwen. Afgesproken?”
“Afgesproken.”
En dan knipoogt Tom naar mama. Met twee ogen tegelijk. Ha.

Over Merel Morre

Met mijn ogen dicht ik alles heel.

Geplaatst in Tekst

Permalink 17 reacties

17 Reacties op “Geschreven voor mijn kinderen. Toen.

 1. Ilse

  Toen. Voelde ik zo met jullie mee. Hoop dat toen niet meer nu is.

 2. Wat bijzonder merel om dit zo aan je kinderen uit te leggen! En bijzonder dat je het wilt delen! Jij, jij bent heel bijzonder met al die gedachten die je aan het papier toevertrouwt! Hert helpt je ongetwijffeld om die moeilijke gevoelens te handelen en er mee om te gaan. Diep in mijn hart ben ik best wel een beetje jaloers op jouw talent! Maar heerlijk dat het werkt voor jou. En… het helpt andere mensen ook wat relativeren en na te denken over wat er is in en om je heen! Dank je wel voor deze gave!
  Kan niet wachten tot je boek er is! Liefs voor jullie alle vier!

 3. missdoubt

  Ademloos heb ik je verhaaltje gelezen! Wat ontzettend mooi!

 4. Henk van Telgen

  Wat mooi geschreven Merel, dank je wel voor het delen

 5. Bijzonder om te lezen. Ik hoop dat de 3 maanden geholpen hebben!

 6. Ellen

  Wat mooi, en bijzonder, zo prachtig -binnenste buiten- …..brok in m’n keel daarvan! Dank je wel!

 7. Gonny

  Bijzonder dapper van je, Merel. Een lange tijd weg uit je gezin om het daarna samen fijner te hebben. Respect.

 8. Eigenlijk ben jij ook een blijhelper door je ervaring te delen. Fijn om te lezen dat dertien weken logeren met andere ‘blijzoekers je heeft geholpen. Jullie gezin heeft geholpen.

 9. Maria

  Prachtig! Zelf ben ik ‘ook’ vier maanden van huis geweest om minder ‘sip’ te zijn en blijer te worden. Wat was het fijn geweest als ik jouw stukje toen op het spoor was gekomen. Bedankt voor het delen.

 10. Wim

  Wat een mooi verhaal, van dichtbij meegemaakt als kind en had dit graag van mijn moeder gehoord. Zij verdween af en toe in ambulance en was gewoon weg. Ik ben nu 58 en herinner het nog

 11. Martin

  Wow…wat mooi en duidelijk beschreven

 12. ontroerend mooi verhaal, blij dat je uit het hutjprutje bent geraakt en ons met je schrijfsels verbijd

 13. Riet

  Mooi verwoordt ,ik heb er ook last van gehad, het is niet niks ,nu mijn dochter,,zit er middenin. Moeilijk.

 14. Pingback: Blauwe maandag… Kinderen en depressie – Brummen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: