CONTACT MAKEN IN HET WILD – een beginnerscursus

Overweegt u de stap te zetten contact te maken met zomaar iemand op straat, zomaar iemand in de bus, zomaar iemand op een plein of zomaar iemand in uw bed? Neem dan eerst de volgende handreikingen tot u. Een paar eenvoudige tips zullen contact in het wild veiliger en aangenamer maken.

Deel 1: Oogcontact
Wanneer twee mensen elkaar aankijken en elkaars ogen als het ware ‘ontmoeten’, spreken we van oogcontact. Het is een zeldzame vorm van contact die velen van u volkomen onbekend zal zijn. Toch wijzen onderzoeken uit dat oogcontact in de 20e eeuw nog regelmatig te zien was in het straatbeeld. Daarna is het in rap tempo verdwenen.
Wilt u bij wijze van experiment oogcontact zoeken, verdiept u zich dan vooraf in onderstaande korte cursus Eerste Hulp Bij Oogcontact (EHBO2).

EHBO2 

Stap 1. Plan uw oogcontact. Ga niet onbezonnen te werk, maar maak altijd een draaiboek. Daarin neemt u onder andere op: waar, met wie, wanneer en in welke uitrusting u het experiment gaat uitvoeren.

Stap 2. Zorg dat u goed geslapen hebt. Uw ogen hebben een degelijke nachtrust nodig om een prestatie van dit niveau te kunnen leveren. Gebruik desgewenst een slaapmasker om uw ogen optimaal te ontlasten.

Stap 3. Oefen voor de spiegel. Ga ontspannen voor de spiegel staan, richt uw blik eerst op uw voeten en laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen. Haal rustig adem en kijk nu 3 seconden naar uw voorhoofd in de spiegel. Kijk daarna weer naar uw voeten, zolang u dat nodig hebt om uw hartslag weer te laten zakken. Als u er klaar voor bent, kijkt u weer op en richt uw blik op het kleine stukje tussen uw wenkbrauwen in. Een paar seconden, langer is niet nodig. U herhaalt dit proces van ‘wisselkijken’ (van de voeten naar het gelaat en terug), totdat u in staat bent 5 seconden naar uw eigen ogen te kijken in de spiegel.

Stap 4. Informeer mensen over uw plan. Zorg dat er te allen tijde iemand is die u direct kunt whatsappen, twitteren, facebooken of desnoods bellen wanneer u het experiment uitvoert. Er moet acute hulp ingeschakeld kunnen worden in elke fase van het experiment. Bovendien is nazorg noodzakelijk.

Stap 5.  De praktijk. Als u de eerste 4 stappen zorgvuldig heeft kunnen afvinken, gaat u de praktijk in. Het daadwerkelijke oogcontact bouwt u op, precies zoals u dat voor de spiegel deed. U richt uw blik dus niet meteen op de proefpersoon met wie u het contact zoekt, maar start met voorzichtig en kortstondig kijken naar diens voorhoofd.

Let op! U heeft geduld nodig. U moet precies dát moment zien te benutten dat het voorhoofd van de proefpersoon zichtbaar is, als hij/zij een fractie van een seconde opkijkt van zijn/haar smartphone, iPad of laptop. In dit deel schuilt ook de finesse van het echte oogcontact maken: weet u dat korte moment te benutten?

Er is veel oefening voor nodig, dus geef niet direct op als het bij de eerste proefpersoon niet lukt tot het werkelijke oogcontact te komen. Als u zo’n eerste keer alleen een voorhoofd of het wenkbrauwmidden heeft kunnen behalen, bent u ook al een eind gevorderd. Zo bouwt u op naar oogcontact. En onthoud, bij wérkelijk oogcontact: altijd van u af. Van u áf.

(Een extra tip: begint u met bejaarden, zwakzinnigen en kinderen; zij vormen het makkelijkste oefenmateriaal.)

Veel succes!

 

P.S. Volgende keer in ‘CONTACT MAKEN IN HET WILD – een beginnerscursus’:
Deel 2: Groeten en andere klanken uitwisselen

 

Over Merel Morre

Met mijn ogen dicht ik alles heel.

Geplaatst in Tekst

Permalink 5 reacties

5 Reacties op “CONTACT MAKEN IN HET WILD – een beginnerscursus

  1. En deze coole app zorgt ervoor dat je oogcontact kunt maken terwijl je op je mobieltje kijkt! Wow! https://www.facebook.com/marc040/posts/316969488389703 😉

  2. Cecile

    heerlijk!! ik kijk uit naar deel 2 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: